Ένα φιλμ της δεκαετίας του 70, για την ιστορία του DNA

Το 1973 παράχθηκε από τις VCM Productions ένα φιλμ, διαρκείας 47 περίπου λεπτών, στο οποίο-οι ζώντες τη χρονολογία εκείνη- πρωταγωνιστές της ιστορίας του DNA, αφηγούνται τον τρόπο με τον οποίο ενεπλάκησαν στη μελέτη του γενετικού υλικού και τη συμβολή τους σε αυτήν, την οποία εξηγούν με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο.

Η ταινία ξεκινά με ένα μικρό απόσπασμα που παρουσιάζει τον Oswald Avery, στο εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο Rockefeller και συνεχίζει με συνεντεύξεις των Watson και Crick, του Maurice Wilkins και του Linus Pauling.

Το φιλμ είναι ενδιαφέρον και αξίζει να το δείτε όλο. Για όσους όμως δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να το πράξουν, προτείνουμε ορισμένα από τα πλέον σημαντικά στιγμιότυπά του.

Παρακολουθήστε λοιπόν κατά τις χρονικές στιγμές:

4:10: Τον Watson να περιγράφει την εντύπωση που του έκανε η παρουσίαση περιθλασιογραφημάτων του DNA από τον Maurice Wilkins (τον πρώτο που σκέφθηκε να εφαρμόσει την τεχνική αυτή στο DNA) στο συνέδριο του Ζωολογικού Σταθμού της Νάπολης, το 1951.

9:26:Τον Pauling να εξηγεί, αναδιπλώνοντας ένα απλό φύλλο χαρτί την τεχνική κατασκευής μοντέλων, που τον οδήγησε  να ανακαλύψει, τη δευτεροταγή δομή της α έλικας στις πρωτεΐνες, ενσωματώνοντας τις πληροφορίες από τα περιθλασιογραφήματα πρωτεϊνών.

11:54: Τον Watson να εξηγεί πώς η δημιουργία μοντέλων, με την οποία ο Pauling, πέτυχε να διαλευκάνει τη δομή της α έλικας στις πρωτεΐνες, παρακίνησε τον ίδιο και τον Crick, να την εφαρμόσουν στη διερεύνηση της δομής του DNA.

17:19: Τον Crick να εξηγεί στον πίνακα, πώς από τα δεδομένα των κρυσταλλογραφημάτων, οι δύο επιστήμονες ήχθησαν στη διατύπωση του μοντέλου της δίκλωνης έλικας. Στο στιγμιότυπο αυτό, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιστοίχιση του μοντέλου που προτάθηκε με τον χαρακτηριστικό σταυρό, του περιθλασιογραφήματος του DNA.

20:17: Είναι το στιγμιότυπο στο οποίο αναφέρεται η φωτογραφία 51, (την οποία είχε τραβήξει ο Raymond Gosling, ένας διδακτορικός φοιτητής της Rosalind Franklin) την οποία ο Wilkins- έδειξε στον Watson, χωρίς τη συγκατάθεση της Franklin, η οποία απουσίαζε από το King’s College, την ημέρα της επίσκεψης του Watson.

25:53: Τον Wilkins να δίνει τη δική του ερμηνεία για τη δυσκολία της συνεργασίας του με την Rosalind Franklin στην οποία επισημαίνεται και η διαφορά της προσέγγισης της, από τον ίδιο και τους Watson και  Crick, σχετικά με την κατασκευή μοντέλων για τη διερεύνηση της δομής μακρομορίων.

30:30: Toν Wilkins να αναφέρεται στους κανόνες του Chargaff.

35:37: Τον Crick να εξηγεί γιατί οι δύο κλώνοι είναι αντιπαράλληλοι.

To φιλμ κλείνει με την επίσκεψη των Watson και Crick σε μια παμπ στην οποία αναθυμούνται το κλίμα της εποχής και τους λόγους της τόσο επιτυχούς συνεργασίας τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.