Υγιεινή φυσιολογία- με ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών

Το βιβλίο: «Υγιεινή φυσιολογία-με ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών» εκδόθηκε το 1884 από τον εκδοτικό οίκο A. S. Barnes & company και συγγραφέας του ήταν ο Joel Dorman Steel, ένας Αμερικανός εκπαιδευτικός που συνέγραψε δεκάδες δημοφιλή σχολικά βιβλία για την Αμερικανική εκπαίδευση του 19ου αιώνα.

Τα βιβλία του, που κάλυπταν τα αντικείμενα Φυσικής, Χημείας, Φυσιολογίας, Ζωολογίας, Αστρονομίας, αλλά και Ιστορίας, ήταν δημοφιλή, λόγω του ελκυστικού τρόπου γραφής τους, της προσεκτικής επιλογής του περιεχομένου τους-που ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών- αλλά και διότι το υλικό τους ήταν οργανωμένο, ώστε να παρέχει έναν κατατοπιστικό οδηγό διδασκαλίας για τον εκπαιδευτικό και μελέτης για τον μαθητή.

Ειδικά το βιβλίο που παρουσιάζουμε κοσμείται από πολύ όμορφες εικόνες, των οποίων ο εικονογράφος δεν κατονομάζεται. Ωστόσο το σημαντικό έργο του επιβίωσε καθώς, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε πολλές από τις εικόνες του περιλαμβάνονταν στα κάποτε εγχειρίδια Ανθρωπολογίας που διδάσκονταν στην Ελληνική εκπαίδευση.

Παραθέτουμε λοιπόν τη διεύθυνση προς το βιβλίο αυτό (από εδώ), καθώς και μερικές χαρακτηριστικές εικόνες που ίσως αναγνωρίσετε. Παραθέτουμε όμως και ένα μικρό τμήμα του βιβλίου (σελ. 29) το οποίο αναφέρεται στον σκελετό· έχει το ενδιαφέρον του, διότι αντιπαραβάλει την αίσθηση του θανάτου που μας προκαλεί η θέα του σκελετού με τις απίστευτες λειτουργίες του ερειστικού συστήματος. Για δείτε πώς το γράφει:

Ο σκελετός είναι η εικόνα του θανάτου. Η δυσάρεστη μορφή του μάς απωθεί ενστικτωδώς. Θα δούμε, ωστόσο, πώς στηρίζει το σώμα και πώς τα δυσάρεστα στη θέα οστά μας βρίθουν από εξαιρετικά εργαλεία και επινοητικές κατασκευές.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.