Ο «Ραφαήλ των ανθέων»

Ο Pierre-Joseph Redouté (1759 – 1840) ήταν ένας Βέλγος ζωγράφος και βοτανολόγος στον οποίο δόθηκε το προσωνύμιο » Ο Ραφαήλ των Ανθέων»,  λόγω της δεινότητάς του στην απόδοση της χάρης των ανθέων, στις περισσότερες από 2.000 ακουαρέλες που φιλοτέχνησε.

Ο Redouté ήταν γόνος οικογένειας ζωγράφων και στην ηλικία των 13 ετών εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία, για να ξεκινήσει  την καριέρα του ως πλανόδιος εικονογράφος εκκλησιών. Δέκα όμως χρόνια μετά βρέθηκε στο Παρίσι προκειμένου να συνεργαστεί με τον αδελφό του στην κατασκευή θεατρικών σκηνικών.

Εκεί όμως η συνάντησή του με τον επιφανή βοτανολόγο της εποχής Charles Louis L’Héritier de Brutelle αποδείχτηκε κρίσιμη για τη συνέχεια της καριέρας του.  O Héritier, εκτιμώντας το ταλέντο του νεαρού ζωγράφου, τον έστρεψε προς τη βοτανική εικονογραφία. Του δίδαξε βοτανική, ανατομία ανθέων και τον παρότρυνε στην απεικόνιση των ανθέων να ενδιαφέρεται εξίσου για την καλαισθησία του αποτελέσματος, όσο και για την ακρίβεια στην αναπαράσταση των δομών τους.

Ο Héritier όμως έκανε και κάτι άλλο. Σύστησε τον νεαρό ζωγράφο στην Αυλή των Βερσαλιών, ώστε η ίδια η Μαρία Αντουανέττα να γίνει προστάτιδά του και να του αποδώσει τον τίτλο του ζωγράφου της Αυλής. Η εύνοια όμως της εξουσίας στο σημαντικό έργο του Redouté δεν έπαψε να υπάρχει με την έλευση της Γαλλικής Επανάστασης. Αντιθέτως το έργο του εκτιμήθηκε, ώστε να εργαστεί στον Κήπο των Ανθέων, ο οποίος απετέλεσε το διάδοχο ίδρυμα των Κήπων του Βασιλέως και να αποκτήσει, από το 1798 την εύνοια της πρώτης συζύγου του Ναπολέοντος, Ιωσηφίνας που ως αυτοκράτειρα, τον κατέστησε επίσημο καλλιτέχνη της.

Οι τρεις κύριες συλλογές ήταν ήταν: Τα κρίνα (1802-1815), Τα τριαντάφυλλα (1817-1821) και η Επιλογή από τα πιο όμορφα λουλούδια (1827-1833). Στα έργα αυτά εισήγαγε την τεχνική της χαρακτικής με στίγματα, αντί των γραμμών που σύρονταν στις πλάκες χαλκού, που του επέτρεψε την απόδοση των λεπτομερειών των ανθέων. Από όλα όμως τα έργα του σπουδαιότερο και περισσότερο αναπαραγμένο, θεωρείται η σειρά με τα έξοχα πράγματι τριαντάφυλλά του.

Παραθέτουμε λοιπόν μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης του, που πιστεύουμε πως θα σας αρέσουν, τόσο, όσο και σε μας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.