Εφήμερα

Στην αρχή ήταν ορθογώνια κομμάτια χαρτονιού που τοποθετούντo μέσα στα πακέτα των τσιγάρων για να προστατέψουν το περιεχόμενό τους από την σύνθλιψη. Προς τα τέλη όμως του 19ου αιώνα οι διαφημιστές συνέλαβαν την ιδέα να προσθέσουν στις “κάρτες σιγαρέττων”, διότι γι’ αυτές μιλάμε, εικόνες προκειμένου να δημιουργήσουν ένα επιπλέον κίνητρο για την αγορά των τσιγάρων από το κοινό.

Οι εικόνες των καρτών ήταν ποικίλες και συχνά αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης ενότητας που αντλούσε τα θέματά της από την επικαιρότητα- π.χ. εικόνες πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, διάσημοι αθλητές, εφευρέτες, καλλιτέχνες- αλλά και από επιμέρους πεδία όπως η φύση, η τέχνη, η βιομηχανία ή η πολιτική.

Συν τω χρόνω, η ομορφιά των καρτών αυτών, των οποίων η εικονογράφηση ανατίθετο σε ικανούς γραφίστες και εικονογράφους, συνέβαλε στη δημιουργία μιας μανίας για τη συλλογή και ανταλλαγή τους μεταξύ των κατόχων τους που ονομάστηκε καρτοφιλία και έλαβε μεγάλες διαστάσεις στην Αμερική, την Αυστραλία και τη Βρεταννία.
Παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές τέτοιες κάρτες που το περιεχόμενό τους αφορά στο φυσικό κόσμο με πρώτη και καλύτερη αυτή που εικονίζει τον Κάρολο Δαρβίνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.