Τα ψάρια, οι καραβίδες και τα καβούρια…

Το βιβλίο έφερε τον τίτλο:  Τα ψάρια, οι καραβίδες και τα καβούρια, σε διάφορα χρώματα και εξαιρετικές μορφές, που βρίσκονται γύρω από τα Μολούκες Νήσους, και στις ακτές των Νότιων Κτήσεων, συγγραφέας του ήταν ο Louis Renard και εκδόθηκε στο Άμστερνταμ το 1719.

Το βιβλίο, περιέχει 100 πλάκες στις οποίες περιλαμβάνονται 460 χρωματισμένες με το χέρι χαλκογραφίες, όλες εξαιρετικής ομορφιάς, μερικές αρκετά ρεαλιστικές και ακριβείς, αλλά πολλές αμφίβολης επιστημονικής ακρίβειας. Τα σχέδια για πολλούς από τους  εικονιζόμενους οργανισμούς έγιναν με πρότυπο προγενέστερα σχέδια συλλεκτών, άλλα όμως σχεδιάστηκαν με βάση διατηρημένα δείγματα που είχαν χάσει τον φυσικό χρωματισμό τους, έτσι ώστε ο χρωματισμός τους να αφεθεί στην φαντασία του καλλιτέχνη…

Επίσης σε αρκετά δείγματα είναι εμφανής ο ανθρωπομορφισμός και η παρείσφρηση περίεργων σχημάτων που απεικονίζουν τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια, αλλά και η συμπερίληψη χρηστικών πληροφοριών για τον … ενδεδειγμένο τρόπο μαγειρέματος του εικονιζόμενου είδους.

Το βιβλίο αυτό, παρά τις ανατομικές και μορφολογικές ανακρίβειές του, ήταν το πρώτο με έγχρωμες εικόνες ψαριών, καβουριών κ.ά. και απετέλεσε ένα από τα ορόσημα στην προσπάθεια να προσληφθούν και να περιγραφούν οι οργανισμοί με βάση τη λογική και την παρατήρηση.

Δείτε λοιπόν τις εικόνες που παραθέτουμε. Είναι γοητευτικές, όσο και αν αυτό που απεικονίζουν είναι περισσότερο τέχνη, παρά επιστήμη…

H σελίδα που παραπέμπει στο όμορφο και ευφάνταστο βιβλίο από εδώ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.