Ένα προπαγανδιστικό φιλμ του 1940

Το 1940 γυρίστηκε από την Σοβιετική Υπηρεσία Κινηματογράφου ένα μικρό φιλμ που παρουσίαζε τα πειράματα του δόκτωρος Sergey Bryukhonenko, στην ανάνηψη νεκρών οργανισμών και οργάνων τους που είχαν διεξαχθεί στο εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας και Υγείας της Ε.Σ.Σ.Δ.

Ο επιστήμων αυτός φέρεται με τη συσκευή που είχε επινοήσει (autojektor) να καθιστά δυνατή, μετά την αφαίρεση και επαναμετάγγιση αίματος σε όργανα πειραματοζώων (καρδιά και πνεύμονες), την συνέχιση της φυσιολογικής λειτουργίας των οργάνων για ώρες.
Πολύ περισσότερο, στο φιλμ παρουσιάζεται ένα πέρα για πέρα εξωπραγματικό «επίτευγμα» όπως η δυνατότητα της αποκομμένης κεφαλής ενός σκύλου, συνδεδεμένης με την συσκευή,  να αντιδρά σε ερεθίσματα, όπως το γαργάλημα της μουσούδας του με ένα φτερό και ο ερεθισμός της μύτης του και της γλώσσας του από ένα διάλυμα κιτρικού οξέος.

Περίεργη όμως είναι και η εισαγωγή στο φιλμ, το οποίο προλογίζει ο φημισμένος Βρετανός βιολόγος J.B.S. Haldane. Και γεννά ερωτήματα του πώς ο Haldane αν και φίλος του καθεστώτος-αλλά οπωσδήποτε επιστήμονας υψηλού κύρους και εντιμότητας, που την απέδειξε όταν κατήγγειλε ευθέως τον Λυσενκοϊσμό- μπόρεσε να προσυπογράψει μια τόσο χονδροειδή απόπειρα προπαγανδιστικής προβολής της σοβιετικής επιστήμης. Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί. Εικάζεται ωστόσο ότι είναι πιθανόν ο μεγάλος επιστήμονας να εξαπατήθηκε, προλογίζοντας μια ταινία που οι εμπνευστές της, του απέκρυψαν ή μετέβαλαν το περιεχόμενο της.

Δείτε λοιπόν το ενδιαφέρον ντοκουμέντο με την επισήμανση πως η σκηνή με τον σκύλο,  πραγματική ή σκηνοθετημένη, είναι ομολογουμένως σκληρή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.