Η κυρία «με τας καμήλους»

Το έναυσμα για τη σύνταξη του άρθρου ήταν μια ταινία που είδαμε στο Youtube, με τον ελληνικό τίτλο «Διασχίζοντας την έρημο» (αγγλόφωνος τίτλος Tracks). Η ταινία που προβλήθηκε το 2013 παρουσιάζει την πραγματική ιστορία μιας νεαρής Αυστραλίδας, της  Robyn Davidson, η οποία αποφάσισε να διασχίσει την έρημο των 2.700 χιλιομέτρων που χωρίζει το Alice Springs, από τα παράλια της Αυστραλίας στον Ινδικό ωκεανό, έχοντας ως συντροφιά τις 4 καμήλες της, και τον σκύλο της.

Η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε από το National Geographic που επέβαλε, όπως θα διαπιστώσετε βλέποντας την ταινία, την περιστασιακή παρουσία ενός φωτορεπόρτερ προκειμένου να καταγράφει στιγμιότυπα της επικής περιπέτειας.

Ομολογούμε ότι ένας από τους λόγους που μας παρεκίνησε να την δούμε, εκτός από το ότι είναι πράγματι ενδιαφέρουσα, η προβαλλόμενη κόπια είναι ποιοτική και σε πολύ καλή απόδοση στα ελληνικά, ήταν ότι αγνοούσαμε πλήρως πως στην Αυστραλία υπάρχουν καμήλες.

Αναζητώντας σχετικές πληροφορίες βρήκαμε ότι στις αρχές του 19ου αιώνα έγινε εκτεταμένη εισαγωγή καμήλων, από την Αραβία, την Ινδία και το Αφγανιστάν, ως ζώων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στις αντίξοες συνθήκες τις ερήμου, στις μεταφορές και στα βαρέα κατασκευαστικά έργα που απαιτούσε ο εποικισμός των Κεντρικών και Δυτικών περιοχών της ηπείρου. Μετά την έλευση όμως του κινητήρα εσωτερικής καύσης βαθμιαία εγκαταλείπονταν από τους ιδιοκτήτες τους, ώστε σήμερα, ελλείψει ανταγωνιστή, τα δύο είδη καμήλας (δρομάδες και βακτριανές) να συγκροτούν τον μεγαλύτερο ελεύθερο πληθυσμό καμήλων παγκοσμίως (750.000)!

Ο ανεξέλεγκτος αυτός πληθυσμός έχει καταστεί μια σημαντική περιβαλλοντική απειλή, διότι απομυζά τους φυσικούς πόρους (φυτά και νερό) κατά τη διάρκεια των ξηρών μηνών και καταστρέφει τις τεχνητές υποδομές (βρύσες, αντλιοστάσια, φράκτες), ώστε η Αυστραλιανή κυβέρνηση να έχει αναπτύξει προγράμματα για τον περιορισμό του.

Δείτε όμως την ταινία. Θα σας αρέσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.