Μια μονογραφία για τις Παραδεισίδες ή τα πτηνά του Παραδείσου.

Η μονογραφία για τις Παραδεισίδες, εκδόθηκε το 1873 από τον Daniel Giraud Elliot, Αμερικανό ζωολόγο και φυσιοδίφη, ο οποίος ταξείδεψε στην Ευρώπη και την Ασία για να καταγράψει και να ταξινομήσει ζωικά είδη, κυρίως πτηνά, που τα μελετούσε τόσο από τα δείγματα των συλλογών των μουσείων Φυσικής Ιστορίας, όσο και από επιτόπια έρευνα στο πεδίο.

Η αγάπη του συγγραφέα του για τη Φυσική Ιστορία τον ώθησε να εκδώσει εκτός από το βιβλίο αυτό μια σειρά έγχρωμων βιβλίων μεγάλου μεγέθους για τα πτηνά και τα θηλαστικά, που συνέγραψε ο ίδιος και φιλοτέχνησαν, κατά παραγγελία του, οι καλύτεροι εικονογράφοι της εποχής του. Το δαπανηρό αυτό βιβλίο, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του, των έγχρωμων λιθογραφιών του και της ποιότητας εκτύπωσής του, χρηματοδοτήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από τον ίδιο, αλλά και από τους συνδρομητές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν βιβλιοθήκες επιστημονικών ινστιτούτων, όπως επίσης τραπεζίτες, βαρώνοι, κόμητες και δούκες.

Η συστηματική κατάταξη και οι ακριβείς περιγραφές των πτηνών που έκανε ο Elliot συνοδεύονται από 36 έγχρωμες λιθογραφίες τις οποίες επιμελήθηκαν οι Joseph Wolf και Joseph Smit, ενώ την εκτύπωση ανέλαβε ο φημισμένος λονδρέζικος εκδοτικός οίκος των αδελφών Μ.& Ν. Hanhart. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγγραφέας αφιέρωσε το βιβλίο στον  Alfred Wallace γράφοντας:

Απολαύστε λοιπόν μερικές από τις 36 λιθογραφίες που έχουμε αναρτήσει και εστιάστε στους λαμπρούς, αλλά ρεαλιστικούς κυματιστούς χρωματισμούς του πτερώματος, που απέδωσε η μαστοριά των ζωγράφων και του τυπογράφου, και λάβετε υπόψη πως το έργο αυτό θεωρείται ως ένας από τους ιστορικούς σταθμούς της με τους οποίους η τέχνη της απεικόνισης της άγριας ζωής συνδέθηκε αναπόσπαστα με την επιστήμη.

H πρόσβαση στο σημαντικό αυτό έργο από εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.