Φρενολογία…

Ήταν γοητευτική όπως όλες οι ψευδοεπιστήμες άλλωστε. Στηριζόταν επίσης σε βάσιμες παραδοχές,  εξαιτίας όμως των επεκτάσεών τους, που δεν επιδέχονταν πειραματική επιβεβαίωση ή διάψευση, έχει τοποθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα εκτός του χώρου της επιστήμης.

Ο λόγος λοιπόν για τη φρενολογία, ένα κράμα νευροανατομίας-στις απαρχές της- και ηθικής φιλοσοφίας με το οποίο ο ιδρυτής της, ο Βιεννέζος γιατρός Franz Joseph Gall, συσχέτιζε καθορισμένες περιοχές του εγκεφάλου με συγκεκριμένες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Η φρενολογία στην εποχή της ακμής της, στα μέσα δηλαδή του 19ου αιώνα, διαδόθηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική, απέκτησε ένθερμους οπαδούς, όπως ο  Alfred Russel Wallace και ο Thomas Edison, και αναπτύχθηκε σε επιμέρους κλάδους, όπως η φυσιογνωμική, η ανθρωπομετρία και η κρανιομετρία. Οι κλάδοι αυτοί στηριζόμενοι στη δοξασία ότι το σχήμα του κρανίου, αντανακλά το σχήμα του εγκεφάλου που προστατεύει-όπως το σχήμα των γαντιών παίρνει το σχήμα των χεριών που τα φορούν- αποπειράθηκαν με μετρήσεις διαφόρων φυσικών χαρακτηριστικών του κρανίου και του προσώπου, να αποκαλύψουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

Ένα τέτοιο λοιπόν βιβλίο φρενολογίας ήταν αυτό που εκδόθηκε το 1910 με τίτλο: Heads, faces, types, races και συγγραφέας του οποίου ήταν ο Victor Gabriel Rocine. Το βιβλίο, του οποίου τη διεύθυνση παραθέτουμε εδώ, περιείχε πολυάριθμες εικόνες, που από μόνες τους είναι εύγλωττες. Η μορφή του μετώπου, το σχήμα του προσώπου, της μύτης, των αυτιών, όλα έχουν να πουν κάτι, οπωσδήποτε διασκεδαστικό, αλλά επιστημονικά αφελές, για την ιδιοσυγκρασία του κατόχου τους, τα ταλέντα του, τη ροπή του στην εγκληματικότητα κ.ά.

Χαμηλό μέτωπο, σμιχτά φρύδια, προτεταμένο κάτω χείλος, κυρτή μύτη. Διάγνωση: Ο άνθρωπος αυτός δεν θα συμμερίζεται τα ανθρώπινα, θρησκευτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, ή εμπορικά συστήματα.
Mικρό ύψος μετώπου σε σχέση με το εύρος του. Ευρύ, δυνατό, προτεταμένο πιγούνι. Διάγνωση: Ένας αθλητής ίσως, πάντως ένα άτομο με μικρή ικανότητα παραγωγής θεωρητικής σκέψης.
Ευρύ αλλά κοντό μέτωπο. Μεγάλο κεφάλι και αυτιά, κοντός λαιμός, ευρεία κάτω γνάθος. Το πρόσωπο ενός επιχειρηματία ή ενός ανθρώπου που τα καταφέρνει στα πρακτικά ζητήματα.

Προσέξτε, λέει το βιβλίο, τη μορφή και το σχήμα του προσώπου. Είναι δηλωτικά ενός ανθρώπου που αγαπά την αλήθεια και τα γεγονότα. Είναι το πρόσωπο ενός επιστήμονα.
To πρόσωπο ενός εφευρέτη…
Πώς να διαβάσετε το χαρακτήρα ενός ατόμου από το σχήμα της μύτης του…
Aριστερά: Το αυτί ενός δολοφόνου, στο κέντρο το αυτί ενός προέδρου των Η.Π.Α. στο τέλος το αυτί ενός πυγμάχου με την ακμή που προδίδει την επιθετικότητά του. Δεξιά: Το σχήμα των χειλιών ενός δικαστή, που κατά τον συγγραφέα μαρτυρά την εντιμότητα και την αμεροληψία. Στη μέση το προτεταμένο χείλος ενός δολοφόνου. Κάτω τα χείλη μιας κυρίας. Μαρτυρούν την αγάπη για τους ανθρώπους και το κοινωνικό έργο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.