Μια εμβληματική απεικόνιση του κυττάρου

Από καιρό επιθυμούσαμε να γράψουμε ένα αφιέρωμα για τον Will Burtin, έναν εκπληκτικό γραφίστα και κοινωνό της επιστήμης, του οποίου το όνομα -πιθανότατα όπως εσείς, αγνοούσαμε- η εντυπωσιακή φωτογραφία όμως ενός από τα δημιουργήματά του, μας ήταν οικεία, καθώς κοσμούσε τα αμερικανικά περιοδικά της δεκαετίας του 60 και του 70 που έπεφταν στα χέρια μας, αλλά και το βιβλίο Βιολογίας της Δέσμης, της δεκαετίας του 80.

O Will Burtin μέσα στο κατασκεύασμά του

Η δημιουργία στην οποία αναφερόμαστε ήταν ένα τρισδιάστατο μοντέλλο του κυττάρου, το οποίο ο Burtin κατασκεύασε το 1957 για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας Upjohn Company και τo παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 1958 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Το μοντέλλο λοιπόν αυτό, που θα το θυμηθείτε όταν δείτε τη φωτογραφία που επισυνάπτουμε, συνόψιζε ό,τι, τότε, ήταν γνωστό για τη δομή του κυττάρου και το παρουσίαζε σε μια γιγαντιαία περιηγήσιμη εκδοχή.
Η διάμετρός και το ύψος του ήταν μεγαλύτερα από 7 και 3,5 μέτρα, αντίστοιχα, και αναπαριστούσε ένα πρόδρομο ανθρώπινο αιμοσφαίριο ένα εκατομμύριο φορές μεγεθυμένο. Για την κατασκευή του είχαν χρησιμοποιηθεί πλαστικοί σωλήνες, συρμάτινα νήματα και έγχρωμοι εντυπωσιακοί φωτισμοί νέον.  

Πυρήνας
Πυρήνας

Η επιτυχία του μοντέλλου από την πρώτη παρουσίασή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να χρειαστεί να κατασκευαστεί μια δεύτερη, και μικρότερη εκδοχή του, που θα ήταν δυνατή η μεταφορά της σε διαφορετικές εκθέσεις.
Έτσι ξεκίνησε μια περιοδεία που έφερε το μικρότερο μοντέλλο, αρχικά στο φουαγέ του Γενικού Νοσοκομείου του Λος Άντζελες το 1959, ύστερα στην Disneyland και μετά στην Ακαδημία Επιστημών του Σαν Φραντζίσκο. Αυτό το δεύτερο μοντέλλο γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από τον προκάτοχό του, ώστε να γίνει μέρος σχολικών εγχειριδίων, περιοδικών και επιστημονικών ταινιών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 60 και του 70 και να αποτελέσει την εμβληματική εικόνα για το κύτταρο και τις λειτουργίες του.

Ο Burtin εμφορείτο από την ιδέα ότι ο σκοπός του γραφίστα στον αιώνα της επιστήμης είναι να κατασκευάζει δημιουργίες που καθιστούν προσιτές στον θεατή δύσκολες επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.