Σπαζοκεφαλιές…

Το μηνιαίο περιοδικό ονομαζόταν Nature and Science, ήταν έκδοση του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και στη δεκαετία του 1960 παρείχε στους μαθητές αναγνώσματα και δραστηριότητες σχετικές με τον τίτλο του, ενώ κάθε τεύχος συνοδευόταν από την έκδοση για τον εκπαιδευτικό, η οποία περιείχε πρόσθετο υλικό και οδηγίες για την ένταξη του περιοδικού στη διδασκαλία.

Σε μια από τις στήλες του όμορφου αυτού περιοδικού υπήρχαν διασκεδαστικές σπαζοκεφαλιές με θέματα αντλημένα από τον Φυσικό Κόσμο, με τις οποίες ο μικρός αναγνώστης εξασκούσε την παρατηρητικότητά του και ακόνιζε ευχάριστα, τη δεξιότητά του στη λογική και στη μαθηματική σκέψη. 

Παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές από τις σπαζοκεφαλιές αυτές, με τις οποίες ελπίζουμε πως θα διασκεδάσετε και ίσως μπείτε στον πειρασμό να τις προβάρετε στα παιδιά σας, ή στους μικρούς μαθητές σας. Παρέχουμε όμως και τις λύσεις τους, στο τέλος του άρθρου.

Θα επανέλθουμε στο περιοδικό αυτό που είναι ένας πραγματικός θησαυρός ιδεών για δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με απλά μέσα γύρω από τις φυσικές επιστήμες και τη Βιολογία. (Ιδού η διεύθυνσή του, για όσους επιθυμούν να ανατρέξουν στις σελίδες του)

Λαβύρινθοι:

Α. Μπορείτε να οδηγήσετε το ποντικάκι να ακολουθήσει (με μια μονοκονδυλιά) την κατάλληλη διαδρομή, ώστε να αποφύγει τις παγίδες;
Β. Της μύγας θα της πάρει ένα λεπτό να ξεκολλήσει από τον ιστό της αράχνης και να σωθεί. Μπορείτε να βρείτε ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η αράχνη, στο λεπτό αυτό, ώστε να συλλάβει τη μύγα; Μπορείτε σε λιγότερο από ένα λεπτό, να βρείτε ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η αράχνη, στον άθικτο ιστό, ώστε να πιάσει τη μύγα;

Σπαζοκεφαλιές λογικής

Α. Ένας παλαιοντολόγος ανεκάλυψε 9 αυγά δεινοσαύρου, από τα οποία το ένα είναι ελαφρότερο.
Αν έχει στη διάθεσή του ένα ζυγό, όπως αυτόν της εικόνας πώς μπορεί με δύο μόνο ζυγίσεις να βρει πιο αυγό είναι το ελαφρότερο;

Β. Ένας βιβλιοσκώληκας έχει ανακαλύψει ότι ένα τετράτομο έργο έχει πολύ νόστιμες σελίδες και αποφασίζει, ενώ βρίσκεται ήδη στο πρόσθιο εξώφυλλο του 1ου τόμου να φτάσει, περνώντας από τον ένα τόμο στον άλλο, ως και την τελευταία σελίδα του 4ου τόμου. Για να περάσει το εξώφυλλο κάθε τόμου χρειάζεται 2 ημέρες, ενώ για να περάσει όλες τις σελίδες κάθε τόμου, χρειάζεται 7 ημέρες. Πόσο χρόνο θα του πάρει;

Απαντήσεις:

Α. Ο παλαιοντολόγος θα χωρίσει τα αυγά σε τριάδες και θα ζυγίζει δύο τριάδες από αυτά. Αν ο ζυγός ισορροπήσει, η τριάδα που δεν έβαλε στον ζυγό, είναι αυτή που περιέχει το ελαφρύτερο αυγό. Αν ο ζυγός δεν ισορροπήσει, τότε ο δίσκος που περιέχει το ελαφρότερο αυγό, είναι αυτός που θα ανυψωθεί. (1η ζύγιση).  Και στα δύο ενδεχόμενα πάντως, θα γνωρίζει ποια τριάδα περιέχει το ελαφρότερο αυγό.

Στη συνέχεια από την τριάδα με το ελαφρότερο αυγό παίρνει δύο και τα ζυγίζει. Αν ο ζυγός ισορροπήσει, τότε το ελαφρότερο αυγό είναι αυτό που δεν ζύγισε. Αν ο ζυγός δεν ισορροπήσει, το ελαφρότερο αυτό φυσικά θα βρίσκεται στον δίσκο που θα ανυψωθεί. (2η ζύγιση)

Β. Το κόλπο στη σπαζοκεφαλιά με τον βιβλιοσκώληκα είναι να προσέξετε ότι όταν τα βιβλία είναι τοποθετημένα με τάξη στο ράφι, το πρόσθιο εξώφυλλό τους βρίσκεται στα δεξιά, ενώ το οπίσθιο εξώφυλλό τους (οπισθόφυλλο)  στα αριστερά. Έτσι ο βιβλιοσκώληκας θα χρειαστεί να περάσει μέσα από το πρόσθιο εξώφυλλο του 1ου τόμου, ολόκληρο τον 2ο και τον 3ο τόμο και το οπισθόφυλλο του 4ου τόμου, ώστε να βρεθεί στην τελευταία σελίδα του τόμου αυτού. Συνεπώς αφού θα περάσει από 6 συνολικά πρόσθια εξώφυλλα και οπισθόφυλλα και το περιεχόμενο 2 τόμων θα χρειαστεί 2Χ6=12 συν 2Χ7=14, δηλαδή συνολικά 26 ημέρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.