Ένα αξιοσημείωτο συνέδριο στην ιστορία της Γενετικής και της Εξελικτικής Βιολογίας

Υπάρχει κάποιο φιλμ στο οποίο μπορείς να δεις τον Erich Tschermak von Seysenegg, τον Theodosius Dobzhansky, τον H.J. Muller, τον Ronald A. Fisher, τον J.B.S. Haldane, τον George Ledyard Stebbins, όλους μαζί, που φτάνει να πεις το όνομά τους για να θυμηθείς ένα σημαντικό επίτευγμα της Γενετικής και της Εξελικτικής Βιολογίας;

Υπάρχει! Και είναι ένα ερασιτεχνικό φιλμ που παρουσιάζει το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Γενετικής, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, στο οποίο οι σύνεδροι εόρτασαν τη νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα και την επανέναρξη της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας η οποία είχε ανασταλεί στα χρόνια του πολέμου.

Το συνέδριο αυτό που έγινε το 1948 στην Στοκχόλμη και απαθανατίστηκε από έναν νεαρό σύνεδρο, τον Nils Nybom,  ήταν επίσης ένα αποφασιστικό συνέδριο για την εδραίωση του κλάδου της Γενετικής ως κεντρικού κλάδου της Βιολογίας, αλλά και ένα συνέδριο καταδίκης του Λυσενκοϊσμού, που εκείνα τα χρόνια κυριαρχούσε στη Σοβιετική Ένωση, εδραιώνοντας μια παντελώς αβάσιμη θεωρία, και διώκοντας δεκάδες σοβιετικούς επιστήμονες που της είχαν ασκήσει κριτική.

Δείτε λοιπόν το ιστορικό φιλμ, και αν επιθυμείτε να αντλήσετε πρόσθετες πληροφορίες για το συνέδριο και τη σημασία του, ιδού ο σύνδεσμος που οδηγεί σε σχετικό άρθρο του περιοδικού Genetics.

Παρακολουθήστε λοιπόν το 24λεπτο φιλμ που αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα της εποχής  και αν βιάζεστε να δείτε το απόσπασμα με το οποίο εμφανίζεται καθένας από τους σημαντικούς συνέδρους, συμβουλευτείτε τον χρονολογικό πίνακα που παραθέτουμε:

1. 03:30: Th. Dobzhansky
2. 06:15: Ronald Fisher
3. 06:50: Erich von Tschermak
4. 07:00: Ronald Fisher
5. 10:30: G. Ledyard Stebbins
6. 12:48: Erich von Tschermak
7. 14:05: H.J. Muller
8. 18:25: Boris Ephrussi
9. 21:55: Th. Dobzhansky
10. 23:20: J.B.S. Haldane
11. 23:45: Τh. Dobzhansky and J.B.S. Haldane

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.