Hatari!

Πολλοί από τους νεώτερους αναγνώστες ακόμη και αν δεν έχουν δει το Hatari, την ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως η αληθοφανέστερη και συναρπαστικότερη ταινία για την Αφρική, δεν μπορεί, θα έχουν ακούσει το χαριτωμένο κομμάτι που έγραψε ο Henry Manchini με τίτλο: Baby Elephant Walk, για να συνοδεύσει το αδέξιο βάδισμα ενός μικρού ελέφαντα που εμφανίζεται σε μια από τις πλέον γνωστές σκηνές της.

Αυτή λοιπόν η ταινία που γύρισε πριν 55  χρόνια ο Haward Hawks,  είχε ως θέμα της την ιστορία μιας ομάδας κυνηγών που συνελάμβαναν άγρια ζώα με σκοπό την πώλησή τους στους Ζωολογικούς Κήπους και μιας φωτορεπόρτερ η οποία εντάχθηκε στην ομάδα τους για να απαθανατίσει στιγμιότυπα της δράσης της ομάδας, για λογαριασμό ενός Ζωολογικού Κήπου.  Ο επικεφαλής της ομάδας Sean Mercer, (John Wayne), στην αρχή της ταινίας παρουσιάζεται επιφυλακτικός για την εισβολή στον ανδρικό κόσμο των κυνηγών του της φωτορεπόρτερ Dallas, (Elsa Martinelli). Μετά όμως από 159 min! πυκνού κινηματογραφικού χρόνου με επικίνδυνες σκηνές στις οποίες οι ηθοποιοί αντουμπλάριστοι, εμπλέκονται στο κυνήγι των άγριων ζώων (Hatari άλλωστε στα Σουαχίλι σημαίνει κίνδυνος), υποκύπτει στα θέλγητρά της και την παντρεύεται.

Η απλή αυτή ιστορία γίνεται αφορμή για να αναδειχτεί ο πρωταγωνιστής της, που δεν είναι οι άνθρωποι ούτε και τα ζώα, αλλά το επιβλητικό αφρικανικό τοπίο, της Ταγκανίκα (σήμερα Τανζανίας) στην οποία έγινε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων (βουνό Mount, Λίμνη Manyara κ.ά.).

Στο φιλμ εκτός από τα άγρια ζώα (ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, πουλιά, ρινόκεροι κ.ά.) χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες ζώα (ελέφαντες, τσιτάχ, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις) μερικά από τα οποία είχαν υποστεί σχετική εκπαίδευση, ενώ κάποιες σκηνές της, όπως η επίθεση του ρινόκερου στο jeep ήταν αληθινές.

Τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν το πιθανότερο ήταν πως δεν προστατεύτηκαν από τους περιορισμούς που βλέπουμε στις σύγχρονες ταινίες (κανένα ζώο απ΄όσα εμφανίζονται δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων), ωστόσο το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της ταινίας διατέθηκαν από την παραγωγό εταιρεία (Paramount) στον Ζωολογικό Κήπο του San Diego, μάλλον δηλώνει πως δεν είχαν υποστεί κακοποίηση. Επίσης στην ταινία δεν υπάρχει σκηνή πυροβολισμού σε ζώο, εκτός ενός (εικονικού) εναντίον ενός κροκοδείλου.

Όποιος λοιπόν φίλος επιθυμεί να απολαύσει την όμορφη ταινία που θυμηθήκαμε, ιδού ο σύνδεσμός της στο YouTube

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.