Ο Γέρος και η Θάλασσα

Του πήρε δυόμισι χρόνια να ζωγραφίσει με τις άκρες των δακτύλων του, τις περισσότερες από 29.000 γυάλινες πλάκες που στη συνέχεια συντέθηκαν στη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Γέρος και η Θάλασσα«, με την οποία συνόψισε το ομώνυμο κλασσικό έργο του Hemingway.  Το αποτέλεσμα όμως ήταν τόσο θαυμαστό, ώστε το 2.000 να αποσπάσει το βραβείο της Ακαδημίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους, μαζί με δεκάδες άλλες διεθνείς διακρίσεις.

Αναφερόμαστε στον Aleksandr Konstantinovich Petrov, έναν Ρώσσο ζωγράφο και σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων ο οποίος στα έργα του, υιοθετεί ένα ρεαλιστικό στυλ για να αναπαραστήσει τους ήρωές του, αλλά ταυτόχρονα ανάερο και ποιητικό, που μαγεύει τον θεατή.

Αναρτούμε λοιπόν την εξαιρετική αυτή ταινία που παρουσιάζει σχεδόν σελίδα, σελίδα τη μικρή νουβέλα του Hemingway με την ιστορία του γέρο, ας μας επιτραπεί η έκφραση, γκαντέμη ψαρά, του Santiago, ο οποίος μετά από 84 ώρες στη θάλασσα, επιστρέφει με το απομεινάρι του ψαριού, που με τόσο κόπο ψάρεψε, έναν λευκό σκελετό φαγωμένο από τους καρχαρίες.

Δείτε το φιλμάκι. Θα θυμηθείτε τον μικρό βοηθό του Santiago, τον Manolin που οι γονείς του τού απαγόρευσαν να ξαναβγεί στη θάλασσα με τον άτυχο γερο-ψαρά, τον αγώνα και την αγωνία  του Santiago που συμπυκνώθηκε στο μνημειώδες απόφθεγμα του Hemingway, από το ίδιο βιβλίο επίσης: Ο άνθρωπος μπορεί να νικηθεί, αλλά δεν καταστρέφεται…

Η ταινία δεν έχει ελληνικό υποτιτλισμό. Ωστόσο τα Αγγλικά της είναι βατά, και οι εικόνες της, έστω και από μόνες της, είναι όμορφες και εύγλωττες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.