Οι αδιαμφισβήτητοι δευτεραγωνιστές της εορτής των Χριστουγέννων

Τα συναντάμε μαζί. Στους πάγκους των λαϊκών αγορών, στην πραμάτεια των πλανόδιων πωλητών, αλλά και στις κάρτες ή τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων. Κι όσο είναι παράδοση το δίδυμο αυτό να αποτελεί μέρος του χριστουγεννιάτικου διακόσμου, άλλο τόσο παράδοση να δίνουμε στο ένα μέλος, το όνομα του άλλου.
Ο λόγος λοιπόν για το γκυ και για το ου, ή αν προτιμάτε για τον ιξό (Viscum album) και για τον ήλικα (Ilex aquifolium), τους αδιαμφισβήτητους (μετά το έλατο) δευτεραγωνιστές της μεγάλης γιορτής.

Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885)

Το γκυ λοιπόν, δηλαδή ο δικός μας ιξός, δεν είναι ο θάμνος με τα χαρακτηριστικά δερματώδη δαντελωτά φύλλα και τους κόκκινους καρπούς, αλλά ένας μικρός θάμνος με φύλλα που έχουν λείο περίγραμμα και καρπούς που έχουν τη μορφή λευκής ράγας. Ο θάμνος αυτός ανήκει στην οικογένεια των Λωρανθιδών, και διαβιοί ημιπαρασιτικά στα κλαδιά δασικών δένδρων, (αλλά και μερικών οπωροφόρων), έχοντας μεταφερθεί εκεί, με τις κουτσουλιές των πουλιών, που είχαν φάει τον καρπό του. Χαρακτηρίζεται ημιπαράσιτο, διότι οι μυζητήρες του αντλούν από τον ξενιστή του, μόνο νερό και άλατα που τα αξιοποιεί στη φωτοσύνθεση, την οποία ο ίδιος διεξάγει.

Αντιθέτως το ου, δηλαδή ο ίληξ, δεν είναι ο θάμνος με τους λευκούς καρπούς και τα λεία φύλλα, αλλά ο αειθαλής θάμνος με τα δαντελωτά φύλλα και τους κόκκινους καρπούς. Ανήκει στην οικογένεια των Ακουϊφολιιδών που, όπως και οι Λωρανθίδες έχουν ευρύτατη εξάπλωση.

Από τα δύο φυτά ο ιξός , που είναι μέρος της Ελληνικής Μυθολογίας, -με αυτόν άνοιγε η Περσεφόνη τις πύλες του Άδη, κατά την ετήσια κάθοδό της στον κάτω κόσμο-, μελετήθηκε από τον Θεόφραστο που πρώτος περιέγραψε την αδυναμία του να αναπτυχθεί στο έδαφος και συνεπέρανε το ρόλο των πουλιών στη μεταφορά του, από το ένα δένδρο στο άλλο.
Ας θυμίσουμε ότι ο ιξός άθελά του δεν τίμησε την οφειλή αυτή στα πουλιά. Οι ξόβεργες που κατασκευάζαμε από τον ιξώδη χυμό των καρπών του, ήταν οι θανάσιμες παγίδες των φτερωτών ευεργετών του.

Οι εικόνες των δύο φυτών έχουν ληφθεί από το εξαιρετικό έργο Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885) (Τα φυτά της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας) του καθηγητή Βοτανικής και εικονογράφου Otto Wilhelm Thomé. Ο σύνδεσμος προς αυτό είναι από εδώ.

Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν φίλοι μας !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.