Φυσιογνωμική: Μια ψευδοεπιστήμη που εξάπτει τη φαντασία.

Η πεποίθηση ότι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας των ανθρώπων, μπορούν να αξιολογηθούν με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, και ιδίως τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έχει μακρά παράδοση στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος που ξεκινά από τους Αρχαίους Έλληνες* φιλοσόφους και συνεχίζει, με ποικίλους τρόπους, να επιβιώνει ως τις ημέρες μας.

Στην ιστορική διαδρομή της πεποίθησης αυτής ο 19ος αιώνας, ήταν ο αιώνας κατά τη διάρκεια του οποίου αναγνωρίστηκε ως επιμέρους επιστημονικός τομέας (Φυσιογνωμική) και γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα.

Ένα από τα κλασικά εγχειρίδια που παρουσίασαν τη φυσιογνωμική ως αξιόπιστη επιστημονική μέθοδο ήταν αυτό που εξέδωσε το 1852 ο Αμερικανός ιατρός James W. Redfield με τίτλο: Συγκριτική Φυσιογνωμική ή οι Ομοιότητες μεταξύ των Ανθρώπων και των Ζώων.

Στο βιβλίο αυτό, του οποίου παρουσιάζουμε αποσπάσματα, επιχειρείται η συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών του ανθρώπινου προσώπου με αυτό των ζώων, αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο· κάθε έθνος ή εθνοτική ομάδα συσχετίζεται με ένα ορισμένο ζώο, σύμφωνα με την ιεραρχία της ισχύος της και τα ρατσιστικά στερεότυπα της εποχής και του αποικιοκρατικού κόσμου της.

Έτσι, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί συσχετίζονται με τις αρκούδες, τους ταύρους και τα λιοντάρια αντίστοιχα, ενώ οι Ιταλοί με τα άλογα, οι Τούρκοι με τις γαλοπούλες, οι Έλληνες με τα πρόβατα, οι Άραβες με τις καμήλες και οι Μαύροι με τα ψάρια ή τους ελέφαντες!!

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στις σελίδες που έχουμε αποσπάσει. Και λάβετε υπόψη ότι οι σχετικές δοξασίες, παρά την καθόλου αθώα αφέλειά τους, υπήρξαν δημοφιλείς διότι απηχούν το ενδιαφέρον μας να κατανοήσουμε τον βαθύτερα εαυτό μας και τους άλλους, μέσα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της ύπαρξής μας. Η πρόσβαση στο πλήρες βιβλίο από εδώ.

*  Στον Αριστοτέλη αποδόθηκε η πατρότητα μιας πραγματείας που φέρει τον τίτλο Φυσιογνωμονικά, η οποία όμως πιστεύεται πως ανήκει στα ψευδεπίγραφα ψευδο-αριστοτελικά κείμενα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.