Περί οφθαλμαπατών…

Εκδόθηκε το 1864 από τον J.H.Brown, έφερε τον τίτλο: Spectropia, ή εκπληκτικές φασματικές απάτες και τον υπότιτλο: Βλέποντας φαντάσματα παντού και οποιουδήποτε χρώματος.
Περιείχε 16 λιθογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ζωγραφισμένες στο χέρι, μαζί με αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο αναγνώστης, ώστε να μπορέσει-εκμεταλλευόμενος το φαινόμενο του μετεικάσματος*, να δει ό,τι υποσχόταν ο υπότιτλος του βιβλίου.

Το βιβλίο, φυσικά αποσκοπούσε στη διασκέδαση των αναγνωστών του, που μπορούσαν αποστρέφοντας το βλέμμα τους από τις φιγούρες των λιθογραφιών, να τις δουν να προβάλλονται στον τοίχο ή σε κάποια επιφάνεια.

Στρεφόταν όμως και κατά του πνευματισμού που ήταν τόσο δημοφιλής κατά τη  Βικτωριανή εποχή, ώστε ο συγγραφέας να τον θεωρεί ως “ψυχολογική επιδημία” την οποία επιθυμούσε να εξαλείψει στρεφόμενος κατά «της δεισιδαίμονος πεποίθησης πως υπάρχουν φαντάσματα και παρουσιάζοντας κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους οι αισθήσεις μας, μπορούν να εξαπατηθούν«.

Οι ίδιες εικόνες δεν διεκδικούν καλλιτεχνικές δάφνες. Άλλωστε ο συγγραφέας διευκρινίζει πως: «Ως μια απολογία για τη φαινομενική αδιαφορία για την απόλαυση και την υψηλή τεχνική των λιθογραφιών, επισημαίνω ότι επιλέχθηκαν διότι εξυπηρετούν τον λόγο για τον οποίο προορίζονται«.

Δείτε λοιπόν τις εικόνες· ακολουθώντας τις οδηγίες του συγγραφέα, κοιτάζοντας δηλαδή για ένα τέταρτο του λεπτού (ή μετρώντας ως το 20) τον αστερίσκο ή την τελεία σε κάθε εικόνα, και μετά στρέφοντας το βλέμμα στον τοίχο θα τις δείτε να παραμένουν επ’ ολίγον ως οπτική αίσθηση.

*Μετείκασμα ή μεταίσθημα: Η οπτική εντύπωση για μια φωτεινή εικόνα που παραμένει για ένα μικρό χρονικό διάστημα,  μετά την αποστροφή του βλέμματός μας, από αυτήν.

Για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από το αποθετήριο archive.org  και από την wikipedia.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.