Ανθρωπομορφισμός: Ένας λανθασμένος, αλλά καλλιτεχνικά γόνιμος τρόπος να αντιλαμβανόμαστε τη Φύση

Η απόδοση ανθρώπινης μορφής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στην περιγραφή, μελέτη ή παρουσίαση ζώων, φυτών, ακόμη και μικροβίων οδηγεί φυσικά σε παρανοήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του Φυσικού Κόσμου και τρόπο με τον οποίο είναι δομημένος.

Είναι όμως μια παλαιά παράδοση (αρκεί μόνο να θυμηθείτε τους Μύθους του Αισώπου), και εκτός του ότι έχει καταστήσει ενδιαφέροντα και προσιτά τα αντικείμενα του Φυσικού Κόσμου, γονιμοποίησε-και συνεχίζει να γονιμοποιεί- τη φαντασία σπουδαίων συγγραφέων, ποιητών και ζωγράφων.

Το θέμα του Ανθρωπομορφισμού είναι μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον για να εξαντληθεί σε ένα άρθρο. Μπορούμε όμως να αρχίσουμε από ένα μικρό δείγμα του. «Τα έμψυχα άνθη» ένα βιβλίο του Γάλλου σκιτσογράφου J. J. Grandville,  το οποίο εκδόθηκε, μάλλον, το 1847 του οποίου το ποιητικό και κωμικό κείμενο συνοδεύεται από 52 έγχρωμα σκίτσα εξαιρετικής χάρης στα οποία η βιολέτα, το τριαντάφυλλο, η τουλίπα και τα υπόλοιπα εικονιζόμενα άνθη αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Μαζί λοιπόν με μερικά από τα σκίτσα αυτά, παρουσιάζουμε και ένα απόσπασμα της πρώτης μετάφρασης του βιβλίου στην Αγγλική Γλώσσα, που έγινε το 1849 από τον Nehemiah Cleaveland. Στο απόσπασμα αυτό, τα άνθη παρουσιάζονται στη Νεράιδα των λουλουδιών και της λένε:

Τα λουλούδια που παρευρίσκονται εδώ σας παρακαλούν να αποδεχτείτε τον σεβασμό τους και να τείνετε ευήκοον ους στην ταπεινή καταγωγή τους. Για χιλιάδες χρόνια έχουμε δώσει στην ανθρωπότητα θέματα παρομοιώσεων και από μόνα μας τις έχουμε χαρίσει όλες τις αλληγορίες της. Πράγματι, χωρίς εμάς δεν θα μπορούσε να υπάρχει ποίηση. Οι άνθρωποι προσδίδουν σε μας τις αρετές και τις κακίες τους, τα καλά και τα κακά χαρακτηριστικά τους, και ήρθε ο καιρός να γνωρίσουμε και εμείς τι σημαίνουν όλα αυτά. Κουραστήκαμε από τον λουλουδένιο τρόπο ζωής μας. Επιθυμούμε λοιπόν να ζητήσουμε την άδεια σας, να λάβουμε την ανθρώπινη μορφή, για να κρίνουμε τα ίδια, αν ό,τι λέτε για τον χαρακτήρα μας, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 Όπως συνήθως, μετά μερικές ενδεικτικές εικόνες, ακολουθεί ένα slide show με περισσότερες, καθώς και ο σύνδεσμος από τον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο εξαιρετικό αυτό έργο.

*

frontrose

*

front

Ο σύνδεσμος προς το αρχείο από εδώ

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.