Ενάντια στα 4 παράσιτα…ή τα αποτελέσματα μιας καταστροφικής καμπάνιας.

Μια από τις πρώτες δράσεις που είχαν αναληφθεί στην Κίνα στο πλαίσιο της εκστρατείας: Μεγάλο Άλμα προς τα Μπρος, (1958-1962), η οποία αποσκοπούσε στη μετατροπή της οικονομίας, από αγροτική σε εκβιομηχανισμένη σοσιαλιστική, ήταν η καμπάνια: Ενάντια στα 4 παράσιτα.

Η καμπάνια αυτή που ξεκίνησε το 1958 από τον πρόεδρο Μάο αποσκοπούσε στην εξόντωση των κουνουπιών, των μυγών και των ποντικών, για λόγους υγείας, αλλά και του σπουργιτιού! στο οποίο η κινεζική ηγεσία, πρόσαπτε την κατηγορία ότι με την κατανάλωση σπόρων, υπέκλεπτε τους καρπούς του ανθρώπινου μόχθου.

Εξολοθρεύστε τα 4 παράσιτα (1958)

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της καμπάνιας τυπώθηκαν προπαγανδιστικές αφίσες, που καλούσαν τους Κινέζους μαθητές να εξολοθρεύουν τα 4 παράσιτα και κυρίως τους σπουργίτες.

sal2

Αναρτούμε λοιπόν μερικές από τις αφίσες που τυπώθηκαν τότε. Δείτε τις. Είναι χαρακτηριστικές μιας εποχής της πρόσφατης Κινεζικής ιστορίας που είχε καταστροφικές συνέπειες: Οδήγησε στη διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας, με την αύξηση των πληθυσμών των εντόμων που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες, λόγω της μείωσης των θηρευτών τους*, αλλά και σε οικονομική οπισθοδρόμηση, εξαιτίας της οποίας η κινεζική κοινωνία πλήρωσε βαρύτατο τίμημα.

sal1

*Μετά τη διαπίστωση των καταστροφικών αποτελεσμάτων της εκστρατείας κατά των σπουργιτιών στο περιβάλλον και στην αγροτική οικονομία, η πολιτική της κινεζικής ηγεσίας άλλαξε και στο στόχο πλέον, αντί των σπουργιτιών, είχαν τεθεί οι κοριοί…

Εξολοθρεύοντας τα παράσιτα και τις νόσους οικοδομείς ευτυχία για χιλιάδες γενιές (1960)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.