Τέχνη ή επιστήμη;

Δοκιμάστε να δείξετε μια από τις εικόνες που ακολουθούν σε κάποια φίλη ή φίλο που δεν έχει ακούσει ποτέ τους όρους: Νευρώνας, Σύναψη, Κυτταρικό σώμα και ρωτήστε να σας πει τι βλέπει. Μην παραξενευτείτε αν σας πει πως αναγνωρίζει έναν πίνακα του Μιρώ, όχι μόνο διότι τα μοτίβα που δημιουργεί η Φύση και επινοεί ο άνθρωπος, κάποτε μοιάζουν. Αλλά και διότι η δημιουργικότητα και η έμπνευση, κατοικούν επίσης, στην επιστημονική και στην καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Ο Golgi και ο Ramón y Cajal, οι δύο δηλαδή θεμελιωτές της Νευροβιολογίας, όταν επιμελούνταν τις εικόνες αυτές (ο Cajal τις ζωγράφισε άλλωστε) δεν αποτύπωσαν αυτό που έβλεπαν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τον προσλάμβαναν.

Απολαύστε λοιπόν τις όμορφες εικόνες, (θέτοντας τον δείκτη του ποντικιού σας στα αριστερά της εικόνας που ακολουθεί) και αν προτιμάτε κατεβάστε τις για να στολίσουν τον τοίχο σας, ή γιατί όχι; Ένα t-shirt σας.

Golgi οσφρητικός βολβός

Y/Γ αποκλειστικά για βιολόγους: Η εικόνα του Cajal με τις συνάψεις είναι σημαντική. Αποτυπώνει τη μεγάλη διαφωνία του με τον Golgi, για το συνεχές ή μη των νευρώνων. Με αυτήν κατέδειξε πως η επαφή μεταξύ των νευρώνων δεν είναι φυσική, αλλά λειτουργική (συνάψεις)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.